Новини та заяви

Інтерв'ю з Володимиром Слабим

Газета «День» опублікувала велике інтерв’ю з головою виконавчого комітету УКРПЕК Володимиром Слабим

Матеріал присвячений реформі системи управління відходами упаковки в України, а також розкриває низку інших дотичних тем

Газета «День» – одне з найбільш авторитетних вітчизняних видань, яке існує з 1996 року. У розмові з журналістом голова виконавчого комітету УКРПЕК детально розповів про сферу управління відходами упаковки в Україні. Зокрема, в інтерв’ю, яке вийшло під заголовком «Основою має бути екологічна свідомість, а не прибуток», Володимир Слабий розказав про спроби реформувати галузь за часів незалежності та обставини, які стали цьому на заваді. Також в матеріалі йдеться про різновиди відходів упаковки та особливості управління ними.

Співрозмовники обговорили сутність і переваги моделі розширеної відповідальності виробника (РВВ), зокрема в контексті її функціонування в країнах-членах ЄС та перспектив впровадження в Україні. Володимир Слабий розповів про пілотний проєкт роздільного збирання та сортування відходів упаковки, який УКРПЕК реалізує в територіальних громадах Київщини. Крім того, голова виконавчого комітету Коаліції переказав застереження, які мають виробники упаковки та товарів в упаковці щодо процесу підготовки майбутнього закону «Про упаковку та відходи упаковки», який вже тривалий час перебуває на розгляді в парламенті.

Чому діяльність щодо управління відходами упаковки має бути неприбутковою? Які актори в нашій країні не зацікавлені, щоб ця галузь регулювалася згідно з принципами європейського законодавства? Як вплине впровадження моделі РВВ щодо відходів упаковки на кінцеву ціну продукції? Чому, попри воєнний стан, реалізацію реформи слід продовжити? Які загрози несуть фрагментація ринку та завищені цільові показники? Завдяки чому в розвинених країнах вдалося привчити суспільство до роздільного збирання відходів?

Ці та інші дотичні теми стали предметом глибокого обговорення в інтерв’ю голови виконавчого комітету Володимира Слабого газеті «День».

УКРПЕК відкрита до співпраці й готова надавати зацікавленим сторонам свій аналіз та експертизу щодо реформи системи управління відходами в Україні.

Facebook