Новини та заяви

Голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий виступив на конференції Packaging Innovations 2024

Голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий виступив на конференції Packaging Innovations 2024

Голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий взяв участь у дискусії на тему «Досвід впровадження sustainable packaging. Законодавчі зміни в ЄС та Україні».

Конференція «Інновації в упаковці» (Packaging Innovations), яка щороку відбувається в Києві, є одним з ключових галузевих заходів, в рамках якого виробники упаковки, товарів масового споживання та представник ритейлу обмінюються досвідом та стратегіями ведення бізнесу. Цього разу в конференції взяли участь понад 150 представників різноманітних компаній.

Учасники заходу обговорили ситуацію на ринку упаковки в умовах війни та зміни вітчизняного і європейського галузевого законодавства. Також предметом дискусії стали нові можливості у сфері виробництва ПЕТ-пляшок, пакувальні рішення для електронної комерції та поштових відправлень, інновації використання етикеток, роботизація процесів пакування, підготовка кадрів для галузі упаковки тощо.

Голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий взяв участь у дискусії на тему «Досвід впровадження sustainable packaging. Законодавчі зміни в ЄС та Україні». Свій виступ Володимир Слабий присвятив змінам у вітчизняному законодавстві, яке регулює управління відходами упаковки. Зокрема, голова виконавчого комітету УКРПЕК проаналізував ключові відмінності між актуальною системою поводження з побутовими відходами та принципом розширеної відповідальності виробника (РВВ), запровадження якого передбачає майбутня реформа галузі.

Також у виступі йшлося про ключові застереження, які виробники упаковки та товарів в упаковці мають щодо реалізації реформи. Так представники бізнесу наголошують, що за нинішніх умови досягнути вже на першому етапі реформи високих показників рециклінгу, як пропонують законодавці, буде неможливо. Натомість УКРПЕК вважає доцільним встановити показники на рівні 10 % зі щорічним зростанням. Крім того, Володимир Слабий розповів учасникам конференції про небажанні наслідки, до яких може призвести висока фрагментація ринку управління відходами упаковки.

Однак найбільше занепокоєння представників галузі викликає той факт, що вже протягом багатьох років створення в Україні системи управління відходами упаковки європейського зразка штучно гальмується, а виділені на впровадження принципів циркулярної економіки кошти витрачаються неефективно.

«Чинний рамковий закон «Про управління відходами» містить норму про запровадження системи розширеної відповідальності виробника, зокрема в ньому виписані повноваження органів місцевого самоврядування. УКРПЕК в рамках пілотного проєкту, який передбачає створення системи роздільного збирання та рециклінгу відходів упаковки в громадах Київщини, тісно співпрацює з місцевим самоврядуванням. Зізнаюсь, налагоджувати комунікацію з місцевою владою часом буває дуже непросто. Переконаний, що повноцінний початок реформи неможливий без ухвалення спеціальних законів, зокрема закону «Про упаковку та відходи упаковки», який визначить конкретні механізми впровадження РВВ та санкції за невиконання цільових показників. На жаль, сьогодні ми не знаємо, яким саме буде цей закон, адже зараз на розгляді парламенту перебуває три його варіанти. Урядовий законопроєкт №10066 розроблявся протягом двох років за участі Європейського Союзу, представників бізнесу та всіх зацікавлених сторін. Однак згодом з’явилися ще два законопроєкти. У вересні минулого року парламентарі запропонували з трьох законопроєктів зробити єдиний і підготувати його до першого читаннях. Але до сьогодні цього не відбулося. В нас досі немає тексту законопроєкту. Коли Україна стане членом ЄС, нам доведеться виконувати європейське законодавство, а воно, наприклад, передбачає рециклінг 70 % відходів ПЕТ-пляшок вже у 2025 році й 90 % – у 2030 році! Як нам цього досягнути, якщо ми не ухвалили законодавство, не створили систему РВВ, не навчили суспільство роздільного збирання?.. Вже протягом десятиліть Україна відкладає вирішення цієї проблеми. Практичний досвід УКРПЕК свідчить, що це дуже складна робота, але щоб чогось досягнути, ми повинні принаймні розпочати», – наголосив у своєму виступі голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий.

Facebook