Новини та заяви

Воркшоп УКРПЕК

УКРПЕК організувала воркшоп та просвітницькі заходи про роздільне збирання відходів упаковки в Ірпінській громаді

Воркшоп, який відбувся нещодавно з нагоди запуску пілотного проєкту управління відходами упаковки на принципах РВВ в Ірпінській територіальні громаді, став чудовою можливістю обмінятися досвідом та баченням майбутнього щодо роздільного збирання відходів в різних залучених сторін: представників місцевого самоврядування, керівників ОСББ та житлово-комунальних господарств, жителів громади тощо.

В рамках заходу, що пройшов у стінах Ірпінської міської ради, пілотний проєкт представили голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий, засновник МПП «Рада» (підприємства, яке, згідно з укладеним з УКРПЕК договором, здійснює транспортування та сортування відходів упаковки) Петро Семко та міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, який також взяв на себе роль модератора дискусії.

Деякі з учасників зустрічі зізналися, що вже тривалий час самостійно здійснюють роздільне збирання відходів упаковки і відвозять їх для рециклінгу аж у столицю, тож ініціатива УКРПЕК стала для них суттєвою допомогою. Однак попри загалом позитивне ставлення та готовність долучитися до проєкту жителів громади, спілкування вкотре підтвердило тезу, що більшість українців не мають достатньої інформації щодо суті та механізмів РВВ як моделі управління відходами упаковки. Отже, інформаційно-просвітницька робота з громадянами є вкрай важливою.

Пілотний проєкт УКРПЕК буде інтегровано в Програму розвитку роздільного збирання твердих побутових відходів у Ірпінській міській громаді на 2024-2027 роки, яку погодив нещодавно виконавчий комітет Ірпінської міської громади. Це дозволить, зокрема, забезпечити всеохопну підтримку ініціативи з боку міської влади, комунальних підприємств та, щонайголовніше – жилетів громади.

На сьогодні в Ірпінській громаді встановлено 149 спеціальних контейнерів на 80 майданчика, але вже до завершення року їхня кількість має сягнути 300. Безпосереднє управління відходами та добутими ресурсоцінними матеріалами в рамках проєкту здійснює МПП «Рада». Фінансування повністю взяли на себе члени УКРПЕК – компанії виробники упаковки та товарів в упаковці.

Щоб забезпечити максимальну ефективність системи, УКРПЕК прагне налагодити тісну взаємодію з ОСББ та жителями громади. З цієї метою представник МПП «Рада» перебуватиме на постійному зв’язку з керівниками ОСББ або іншими уповноваженими особами. Такий підхід допоможе оптимізувати кількість контейнерів, графіки вивезення тощо.

На початку заходу голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий виступив з докладною презентацією – про модель РВВ для сфери управління відходами упаковки, механізми її реалізації, нормативну базу тощо. Також Володимир Слабий представив навчальні посібники про роздільне збирання відходів упаковки для учнів молодших та старших класів, які будуть безкоштовно поширені в школах громади. Крім того, він ознайомив учасників заходу з інтерактивною мапою, на якій можна знайти розташовані на території громади контейнери.

«Зараз на розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки», який дасть старт впровадженню системи РВВ для відходів упаковки в нашій країні. Я переконаний, що приклад Ірпінської міської громади та інших громад Київщини, в яких реалізується пілотний проєкт УКРПЕК, стане свідченням, що наше суспільство готове до реалізації в Україні європейських підходів управління відходами упаковки», – акцентував у своєму виступі голова виконавчого комітету УКРПЕК.

Воркшоп УКРПЕК в Ірпіні
Воркшоп УКРПЕК викликав інтерес місцевих лідерів та ЗМІ

МПП «Рада» – це підприємство, яке вже 15 років займається роздільним збиранням відходів, однак, за словами його засновника Петра Семка, саме впровадження РВВ може стати економічним інструментом, який дозволить підняти цю галузь на абсолютно новий якісний рівень.

«Йдеться про народження цілої індустрії. Такі проєкти потребують величезних фінансових ресурсів – на створення інфраструктури, закупівлю контейнерів, транспортування, будівництво і вдосконалення сортувальних ліній. Ми й раніше співпрацювали з ОСББ – пропонували їм сплачувати 50% тарифу і це була хороша альтернатива замість вивезення відходів на полігон. Тим паче, що на Київщині ситуація з полігонами сьогодні критична. Відходи упаковки мають великий об’єм і запровадження їхнього системного збирання, сортування та рециклінгу дозволить суттєво полегшити навантаження на полігони. Завдяки фінансуванню УКРПЕК жителям Ірпінської громади взагалі не доведеться платити з власної кишені і це дозволить серйозно масштабувати програму роздільного збирання та рециклінгу відходів упаковки. Без сумніву, запровадження аналогічної моделі на загальнонаціональному рівнів неможливе без участі виробників товарів в упаковці», – вважає Петро Семко.

На думку засновника МПП «Рада», оскільки придатними для рециклінгу є лише належним чином відсортовані матеріали, найважливішою ланкою в системі роздільного збирання відходів упаковки є рівень екологічної свідомості громадян. Нині завдання полягає не лише в тому, щоб розповісти про проєкт максимальній кількості жителів громади, але передусім – навчити їх правильному сортуванню відходів упаковки. Адже, до прикладу, через скляні пляшки, які потрапляють в жовтий контейнер замість зеленого і потім б’ються на сортувальній лінії, процес сортування значно утруднюється. А кинутий недопалок здатний знищити не тільки ресурсоцінні матеріали, але й саму інфраструктуру – контейнери та майданчик, на якому вони розташовані. На жаль, обидві ситуації – аж ніяк не гіпотетичні…

Майданчик УКРПЕК на фестивалі «Локаліст» в Ірпені був одним з найпопулярніших
Майданчик УКРПЕК на фестивалі «Локаліст» в Ірпені був одним з найпопулярніших

Щоб підвищити рівень обізнаності жителів, УКРПЕК організувала черговий інформаційно-просвітницький захід в Ірпінській громаді вже у наступні після завершення воркшопу вихідні. Так в рамках місцевого фестивалю «Локаліст» (ярмарку крафтових виробників та громадських ініціатив) понад 200 дітей взяли участь в освітній грі «Сортуйко». Вони вчилися розділяти побутові відходи на три види: жовтий бак – для різних видів упаковки; зелений – для скла; сірий – для решти побутових відходів. Кожна дитина отримала яскравий приз: рюкзак, блокнот, набір кольорових олівців та інформаційний буклет. Водночас ведучий фестивалю періодично оголошував зі сцени підготовлену УКРПЕК інформацію про пілотний проєкт та правила роздільного збирання відходів упаковки.

Коаліція розраховує, що такі заходи матимуть мультиплікативний ефект, жителі громади передаватимуть інформацію один одному, а діти, які, як показує досвід, найшвидше вчаться практикам роздільного збирання, поширюватимуть здобуті навички в своїх родинах. Надалі УКРПЕК продовжить інформаційно-просвітницьку роботу в Ірпінській громаді, зокрема в школах та дитсадках.

Багаторічний досвід УКРПЕК свідчить, що управління відходами – надзвичайно комплексне завдання. І щоб досягнути успіху, слід подолати чимало перешкод. Наприклад, в Ірпені Коаліція зіткнулася з тим, що в умовах щільної забудови буває непросто знайти для майданчика з контейнерами відповідне місце.

Трапляються й конфлікти. Так під час воркшопу жителі Ірпінської громади скаржилися на сторонніх осіб, які, щоб не платити за вивезення відходів, несанкціоновано користуються чужими контейнерами. За словами керівників деяких ОСББ, у таких випадках може допомогти встановлення відеокамер і публікація відео з порушниками в соцмережах.

Однак мета пілотного проєкту полягає також в тому, щоб виявити проблемні місця в системі управління відходами упаковки та інформувати про можливі способи їхнього вирішення відповідальні сторони – урядовців та законодавців. Отже, УКРПЕК готова посприяти жителям громад, щоб вони належними чином оформили та передали свої пропозиції (якщо вони справді слушні) представникам державної влади.

Окремим пунктом в рамках дискусії стало поширення інфраструктури роздільного збирання в Ірпінській громаді не лише на багатоквартирні будинки, але також на приватний сектор. Учасники домовилися провести з цього приводу додаткові дослідження та підготувати пропозиції до наступних зустрічей.

Діти є найкращими «промоутерами» роздільного збирання в своїх родинах
Діти є найкращими «промоутерами» роздільного збирання в своїх родинах

Загалом кількість пропозицій та ідей, що пролунали під час обговорення (хоч якими далекими вони часом були від цілей майбутньої реформи), свідчить про жвавий інтерес, який тема управління відходами викликає в жителів Ірпінської громади.

Дискусія в стінах Ірпінської міської ради продемонструвала – щоб реформа сфери управління відходами упаковки в Україні була успішною, до громадян слід донести, що її найважливішою метою є захист довкілля від забруднення та впровадження принципів циркулярної економіки. Як свідчить досвід європейських країн, модель РВВ та розбудова розгалуженої інфраструктури роздільного збирання – найбільш ефективні засоби досягнення цієї мети. Пілотний проєкт УКРПЕК в Ірпінській міській громаді та інших громадах Київщини – це аргумент для всіх стейкхолдерів, що успішна реалізація відповідної системи в умовах України можлива.

«Розбудова системи роздільного збирання відходів упаковки відповідає найкращим європейським практикам, а також є однією з вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Як європейське місто Ірпінь повинен рухатися у цьому напрямку. Міська влада буде робити все можливе для підтримки пілотного проєкту УКРПЕК. Одне з ключових завдань – навчити людей. Це довгий процес. Щоб навчити дитину читати, потрібно щонайменше пів року. Але набагато складніше перевчити людину, яка ніколи не задумувалася про вплив відходів на довкілля і завжди просто викидала їх до найближчого смітника. Це буде наша спільна, разом з організаторами та ОСББ, велика робота. Вважаю, що Ірпінська громада має стати прикладом ефективного управління відходами упаковки», – наголосив у своєму виступі міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Facebook