Новини та заяви

Українська Пакувально-Екологічна Коаліція взяла участь в Lviv Eco Forum

УКРПЕК взяла участь в заходах Lviv Eco Forum, присвячених управлінню відходами (РЕПОРТАЖ)

В рамках Форуму представники УКРПЕК обмінялися думками з місцевою владою та експертами щодо викликів майбутньої реформи системи управління відходами упаковки.

Нещодавно в межах Ukrainian Resilience Week у Львові відбувся дев’ятий Lviv Eco Forum. Цього року окрема програма була присвячена темі управління відходами. УКРПЕК відвідала захід, щоб обмінятися думками та передчуттями з експертами і стейкхолдерами напередодні великих змін, які очікують на галузь невдовзі. Зокрема, дуже важливою для УКРПЕК є комунікація з представниками громад та місцевою владою, адже саме вони мають виступити основним партнером для виробників після запровадження в нашій країні моделі розширеної відповідальності виробника (РВВ) у сфері управління відходами упаковки.

Слід сказати, що інтерес та занепокоєння темою управління відходами є двосторонніми, адже рамковий Закон «Про управління відходами» покладає на органи місцевого самоврядування обов’язок вже у 2025 році забезпечити виконання цільових показників щодо повторного використання та рециклінгу побутових відходів на рівні 10%. Водночас ні ефективної моделі управління, ні необхідної для цього інфраструктури в масштабах країни досі не існує.

Бондаренко: Рада може ухвалити Закон «Про упаковку та відходи упаковки» в першому читанні вже до кінця цього року

Голова Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко у своєму виступі спрогнозував, що ще до кінця року парламент може ухвалити в першому читанні Закон «Про упаковку та відходи упаковки», який дасть старт запровадженню моделі РВВ для відходів упаковки.

Нагадаємо, що урядовий проєкт закону був зареєстрований у Верховні Раді понад рік тому. Водночас остаточний варіант проєкту досі не оприлюднений. За словами Бондаренка, на нинішньому етапі затримка виникла, зокрема, через зміну команд в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерстві розвитку громад та територій. Голова комітету сподівається, що презентація нового проєкту закону відбудеться після того, як нові міністри та їхні команди заглибляться у тему і зможуть сформулювати свої позиції з цього питання.

Крім ухвалення галузевих законів, для старту нової системи управління відходами уряд та міністерства також повинні затвердити численні підзаконні акти. Значною мірою саме ці документи забезпечуватимуть імплементацію рамкового Закону «Про управління відходами», який набув чинності минулого року. Як запевнив заступник директора департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Станіслав Москалевський, Кабмін вже ухвалив значну частину необхідних документів, але для завершення цієї роботи також потрібний додатковий час.

Попри те, що робота над законодавством, яке регулюватиме сферу управління відходами в Україні, ще далека від завершення, навіть в ухвалених законах експерти знаходять суттєві недосконалості. Так національний експерт в сфері управління відходами, EGIS UKRAINA Олександр Ігнатенко наголосив, що норма про адміністратора послуги з управління побутовими відходами, якого, згідно з Законом «Про управління відходами», призначає для територіальної громади міська, сільська або селищна рада, суперечить іншим нормам чинного законодавства, зокрема Конституції.

Народний депутат Олег Бондаренко, який на момент ухвалення закону вже очолював профільний комітет Верховної Ради, змушений був погодитися з оцінкою експерта та визнати помилковість цієї норми. Водночас, на думку Бондаренка, Закон «Про управління відходами» хоча й дає право місцевій владі призначати адміністратора, але не зобов’язує її до цього, тому, щоб не порушувати інші вимоги законодавства, місцевим радам краще… просто проігнорувати цю норму.

Ініціативам місцевої влади бракує системності

Виступи, які пролунали в рамках форуму, свідчать, що місцева влада в багатьох регіонах докладає зусиль для організації роздільного збору та рециклінгу відходів. Водночас цим ініціативам бракує системності й часто вони мають дуже різне спрямування.

Наприклад, у Львові за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку й Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля триває будівництво великого заводу з механіко-біологічної переробки твердих побутових відходів. Як розповів директор ЛКП «Зелене місто» Олександр Єгоров, конфлікт з польськими підрядниками, про який раніше повідомляли ЗМІ, вже вичерпаний. Згідно з попередніми планами, будівництво має завершитися у першому кварталі 2025 року.

Важливо зауважити, що в ЄС роздільний збір та рециклінг харчових відходів також мають розпочати лише з наступного року. Отже, попри систематичне відставання України в рециклінгу основних ресурсоцінних типів відходів, у цьому питанні львівська влада вирішила чи не випередити наших західних сусідів. Крім того, виникають сумніви щодо економічної обґрунтованості проєкту, адже експлуатація заводу потребуватиме постійного та суттєвого фінансування.

Роздільний збір у Львові реалізований лише для відходів пластику та скла, а картон та папір, які є одним з найбільш ресурсоцінних типів відходів, потрапляють в загальний контейнер зі змішаними відходами й тому здебільшого не переробляються.

Аналогічний підхід обрала також, наприклад, місцева влада міста Хмельницький.

Водночас старша експерт з управління відходами ПРООН в Україні Ірина Миронова у своєму виступі на тему «Досвід деокупованих громад Київської та Чернігівської областей у відновленні системи управління відходами» згадала як успішний приклад управління відходами пілотний проєкт УКРПЕК з роздільного збору та рециклінгу відходів упаковки у громадах Київщини.

Поза тим, на полях Lviv Eco Forum голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий провів з Іриною Мироновою попередні консультації про співпрацю та координацію зусиль. Адже зараз ПРООН реалізує, зокрема у громадах Київської області, проєкт поширення 110-літрових контейнерів для роздільного збору відходів у приватному секторі. Ця ініціатива може стати важливим доповненням до пілотного проєкту УКРПЕК, який охоплює передусім багатоквартирні будинки. Як і завжди, коли мова йде про управління відходами, успіх залежить від налагодження ефективної логістики та співпраці між різними сторонами: місцевою владою, населенням, комунальниками, перевізниками тощо. УКРПЕК зі свого боку готова докласти зусиль, ділитися досвідом та експертністю, щоб забезпечити жителів громад Київщини розгалуженою інфраструктурою роздільного збору та рециклінгу відходів упаковки.

Слабий: «Успіх реформи неможливий без чітких, прозорих і справедливих правил, які повинні визначити законодавці»

«Найперше хочу подякувати організаторам Lviv Eco Forum за чудові умови для роботи, а також за увагу до теми управління відходами. В рамках виступів та дискусій ми почули чимало цікавих думок та цінних ідей. Деякі з озвучених ініціатив, зокрема проєкт рециклінгу відходів на біопаливо в Житомирі або довгострокова шведська програма WM4U «Реформування сектора управління відходами в Україні», заслуговують на підтримку. Водночас моє загальне враження таке, що в майбутньому на нас чекає ще дуже багато роботи, бо чимало осіб, зокрема й серед чиновників, політиків та експертів, які відповідальні за сферу управління відходами, мають доволі приблизні уявлення про те, як вона повинна функціонувати», – наголошує голова виконавчого комітету УКРПЕК Володимир Слабий.

На думку очільника УКРПЕК, недостатньо уваги в рамках заходу приділили темі РВВ – ключовому елементу майбутньої реформи. Крім того, не всі чиновники та експерти усвідомлюють значення упаковки, яка є найважливішим та найбільш ресурсоцінним компонентом твердих побутових відходів.

«Схоже на те, що влада часто розглядає РВВ як додатковий фінансовий ресурс, який мають забезпечити виробники. Але таке бачення не має нічого спільного з європейською моделлю, на яку орієнтується Україна. На мою думку, брак розуміння зумовлений передусім тим, що парламент досі не опублікував кінцевий варіант проєкту Закону «Про упаковку та відходи упаковки», а отже, предмет для обговорення фактично відсутній. Можна лише вітати чесність голови профільного комітету Верховної Ради, який щиро зізнається, що законодавці самі не мають сформованого й цілісного бачення майбутньої реформи. Але мені не зрозуміло, чому в такому разі підготовка законопроєкту відбувається в закритому режимі, а депутати не звертаються за порадою до виробників, які мають великий досвід роботи з моделлю РВВ в країнах ЄС», – наголошує Володимир Слабий.

Голова виконавчого комітету УКРПЕК переконаний, що РВВ – це насамперед складний комплекс організаційних заходів, покликаний сприяти впровадженню принципів циркулярної економіки.

«Крім виробників, за реалізацію реформи відповідатимуть й інші сторони, передусім місцева влада. Але успіх неможливий без чітких, прозорих і справедливих правил, які повинні визначити законодавці», – наполягає Володимир Слабий.

Facebook