Новини та заяви

УКРПЕК взяла участь у міжнародному форумі з відходів упаковки та сталого розвитку в Брюсселі

УКРПЕК взяла участь у міжнародному форумі з відходів упаковки та сталого розвитку в Брюсселі

Голова правління УКРПЕК Володимир Слабий взяв участь у Форумі з відходів упаковки та сталого розвитку, який відбувся в Брюсселі (Бельгія)  19-21 березня.

Це щорічний захід, на якому традиційно представлені різні зацікавлені сторони, пов’язані з виробництвом упаковки і товарів в упаковці, а також з управлінням відходами упаковки: великі компанії-виробники упаковки та товарів з упаковкою, представники Єврокомісії, науковці, які досліджують переробку відходів упаковки і функціонування циркулярної економіки, тощо.

В рамках Форуму Альянс EXPRA організовав семінар EPR Toolkit, на якому були розглянуті важливі питання діяльності і кращі практики організацій РВВ в інших країнах.

Також на Форумі будо піднято тему важливої ролі, яку упаковка та відходи упаковки відіграватимуть у циркулярній економіці ЄС, зокрема проблеми цільових показників переробки, проблематика повторного використання упаковки, перспектива заборони одноразової упаковки та вплив цих змін на дизайн/ідентичність бренду.

Форум важливий як майданчик для обміну досвідом організацій розширеної відповідальності виробника (РВВ) з різних країн. Їхні представники розповідають про свої досягнення і проблеми, зокрема в контексті виконання цільових показників збирання і управління відходами упаковки. У такий спосіб відбувається розробка та поширення кращих практик, які кожен учасник прагне адаптувати під власні реалії та потреби.

Зайве казати, що ці питання є надзвичайно актуальними для України, де триває підготовка до впровадження принципів циркулярної економіки, зокрема, на розгляді у парламенті перебуває низка проєктів Закону «Про упаковку та відходи упаковки».

«Участь у Форумі з відходів упаковки та сталого розвитку – це унікальна можливість, яку має УКРПЕК, – розповідає Володимир Слабий. – Дуже цінним є обмін досвідом не лише з тими країнами, в яких політика РВВ втілюється вже протягом тривалого часу, але також з тими, хто, як і ми, перебуває лише на початку цього шляху. Наприклад, цього разу в мене були зустрічі, зокрема, з представниками Данії і Швейцарії. В цих країнах ще донедавна діяла податкова система, а зараз вони також переходять на принципи РВВ. УКРПЕК накопичив чимало контактів керівників організацій РВВ з різних країн, які висловили готовність надавати українським колегам свою експертну та іншу підтримку».

Цього разу в центрі уваги учасників Форуму були зміни до Директиви ЄС про упаковку та відходи упаковки, що будуть ухвалені невдовзі і мають стати справді революційним кроком. Єврокомісія ставить перед виробниками все більш амбітні завдання щодо управління відходами упаковки, зокрема важливу роль буде відведено придатній для повторного використання багаторазовій упаковці (Директива повинна визначити конкретні цільові показники частки такої упаковки на ринку).

Крім того, реалізація принципів циркулярної економіки в ЄС має на меті мінімізувати забруднення навколишнього середовища, зменшити навантаження на звалища і запропонувати додаткову сировину для промисловості. Так країни ЄС планують досягнути цільових показників рециклінгу основних видів відходів на рівні 65 % вже до 2025 року і 70% – до 2030 року. Після 2025 року на території країн-членів ЄС має вироблятися лише придатна до переробки упаковка.

За словами Володимира Слабого, головна перевага європейського підходу, на який варто орієнтуватися також Україні, це відсутність (за винятком кількох країн) так званих «заготівельників» і ключова роль в управлінні відходами упаковки представників реального сектору економіки – виробників упаковки та товарів в упаковці (згідно з принципом РВВ).

УКРПЕК продовжує відстежувати тенденції реалізації політики РВВ в розвинених країнах Заходу й надалі сприятиме впровадженню найкращих підходів в Україні.

Facebook